Това са моите убеждения. Ако не ви харесват, имам и

...
 Това са моите убеждения. Ако не ви харесват, имам и
Коментари Харесай

София, тая отровна готварница*

  " Това са моите убеждения. Ако не ви харесват, имам и други ", споделяше Граучо Маркс. И в този смисъл новите български консерватори могат да се нарекат... марксисти. Така, в случай че " Атака "  стане част от групата на ЕКР (Европейски консерватори и реформисти), водачът ѝ Волен Сидеров ще има опцията да я напусне още на идващия ден - несъмнено, още веднъж базирайки се на Граучо: " Не искам да членувам в клуб, в който одобряват такива като мен! ". Представям си дори по какъв начин на изпроводяк замерва бъдещите европейски депутати с тапи, след което подкарва една " Ода на насладата "  на барабаните. " Братя стават всички люде, щом разпериш ти крило ", трас, взрив, трас...
" София - същински казан на вещици "

Но надали има потребност да насилваме въображението си, защото иронията е забележителна сама по себе си. Освен споменатия Сидеров, към консервативната хранилка към този момент се въртят поизгладнели популисти и отляво, и отдясно. При това " ляво "  и " дясно "  са изцяло условни понятия, доколкото изобщо не става дума за някакви идейни убеждения, а оттова и разлики. Целта от дълго време е дефинирана от най-българския книжовен воин, който простичко обясняваше на Иречек, че " вземане-даване е това "  и " кяр има в тия работи ", та " хората пара натрупаха ". Неслучайно самият Иречек написа в своя " Български дневник ", че в България е като в лудница, където всеки " с някакво нощно гърне на главата "  се показва я за Юлий Цезар, я за Бисмарк или Наполеон. Достатъчно е да си залепи съответния етикет съгласно настоящата политическа мода - сблъсъкът на концепции е затрит от яростни партизански злоби и интриги. " София е същински казан на вещици; който е имал случай да проживее няколко години в тукашното политическо общество, той през целия си живот ще усеща призрачен сън при загатна за тая отровна готварница ", покъртен е бай Иречек. А той, дано признаем, още нищо не е видял от идните превъплъщения, които ще вгорчат българския политически живот!Е, в този момент към казана са се струпали до болежка познати вещугери, единствено дето този път са се етикетирали като консерватори. И в това има нещо изключително комично, в случай че създадем прилика с правенето на консерви в домашни условия - обикновено е планувано те да бъдат употребявани в границите на един сезон. До пролетта, когато са изборите за Европейски парламент, всяка консерва ще прави всичко допустимо да се пласира, все по причина, че по-късно срокът ѝ на валидност изтича. Каквото остане в килера, сетне и за " леберал "  може да се разгласи, стига отново да се откри кяр в тоя казан. Но в този момент, тъкмо в този момент, се постанова да обере (буквално) електората, а и навалицата от новопоявили се консервативни политици и партии ясно демонстрира, че почвата за това е удобна. Бумът на зрелищно патриотарство, съпроводен със песимизъм към Европа, която е разтворила обятията си за злонамерени имигранти и ни пробутва джендъри, е в действителност индикативен какъв брой добре признати ще бъдат апелите за национално капсулиране под мотото " отбрана на изконните полезности ". Трябва да се даде отпор на лигавия демократизъм - това е решението, споделят консервите на този електорат, забучвайки чучело след чучело на политическата равнища. Също като в онази Радичкова история: " Другите ниви зеленеят от просо, а в равнищата на тоя човек - само плашила ". Мъкнел ли мъкнел той всевъзможни отпадъци от село - фльонги, кречетала и кратунки, набучени с перушина, та когато пристигнала есента и хората отишли да берат просото, тоя човек пристигнал с колата в своята равнища и почнал да бере плашила...

Смешно-страшното е, че плашилата са самите сеячи, до един " марксисти "  (прощавай, Граучо!), заради което на същинските консерватори скоро ще им стане неловко да се показват за такива. Като стартираме от Бареков, презаредил България с парите на източената КТБ, минем през Сидеров, който на предходните европейски избори откри акцията си в Москва, и стигнем до Марешки, който Марин льо Пен ненадейно припозна за собствен сътрудник у нас, консерватизмът тук може да се заключи като битка сред дренките от южния скат и дренките от северния скат на един и същи популистки дол. Както споделяше един сътрудник, може и да са чели Едмънд Бърк, само че да са го разбрали в смисъл на " БЪРКотия ", а тя освен няма нищо общо с консерватизма, ами е неговото отричане.

Няма да е заслужено да се отхвърли обаче, че те въпреки всичко са поредни в обслужването на националпопулистките тези и настроения, понастоящем подкрепени и от протичащото се в Европа и оттатък Атлантика. Така нареченият демократичен консенсус малко по малко стартира да се разпада, възходът на Тръмп, на Орбан и на националистическите обединения тук-таме в Европейски Съюз довея и тук нови ветрове. Ако те съумеят да образуват мощна група в Европарламента, скромните другояче български повеи могат да улеснят превръщането им в вихър. А дали и Русия ще потрие предостатъчно ръце от нейното омаломощаване - питайте Сидеров, който, ще повторя, откри акцията си през 2014 година именно там. И даже получи медал " Звезда Отечества ", като на церемонията оплю Европейски Съюз като " марионетка на Съединени американски щати "  и съобщи, че съюзът или би трябвало да се промени, или напряко да се разтури. Каза още: " Ние ( " Атака " ) считаме, че България би трябвало да е неутрална във военно отношение и да не членува в НАТО... Когато у нас има държавно управление на " Атака "  и аз съм министър-председател, България ще излезе от НАТО и ще върне пълноценните връзки с Русия, която считаме за братска страна. "
 Любослава Русева
Любослава Русева

Ако този " троянски кон " успее...

Впрочем, в случай че този " троянски кон "  успее да влезе в Екологичен потенциал, оглавявайки листата на нов закостенял план, получената за задачата легитимация от ЕКР ще е знак за съвсем необратима имунна непълнота. Дори подобен патологичен фактор да го прави само от позиция на персоналната си полза, допускането му в отслабналия организъм на Европейски Съюз към този момент е самопризнание за проваляне. И, да, ще обслужи таман тезата, че няма смисъл да се членува в клуб, където одобряват такива като него. Това е най-неприятното, колкото и другояче занимателно да наподобява новият закостенял микс. Неприятно и доста рисково, тъй като през пролетта като нищо ще събираме годишна продукция от плашила, с цел да си ги изядем дружно с парцалите.

*по Константин Иречек, " Български дневник "

 
Автор  Любослава Русева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР